Internationale Dag van de Biodiversiteit

Op maandag 22 mei is de ‘Internationale Dag van de Biodiversiteit’. Dan wordt wereldwijd het belang van biodiversiteit onder de aandacht gebracht.

Op de Internationale Dag van de Biodiversiteit, worden in 40 filmtheaters door het hele land de succesfilm ‘Onder het Maaiveld’ vertoond. In deze voorstelling komen biodiversiteitshelden aan het woord om meer duiding te geven aan het belang van een gezonde bodem.

In Nederland trapt auteur Kees Klomp de biodiversiteitsdag op zondag 21 mei af. Dit doet hij in samenwerking met uitgeverij Postcast en M&N Media Group met het minifestival ‘De Kracht van het Kleine’. Dat is een bijzonder en exclusief biodiversiteitsfeest voor 600 kinderen en hun ouders in Kinepolis Jaarbeurs in Utrecht.

Kees Klomp, auteur van De Regenmaker: “Het is belangrijk dat we de gedachten en gevoelens van kinderen heel serieus nemen als het om klimaatverandering gaat. En nog belangrijker is het dat we hen een hoopvol handelingsperspectief bieden. De Regenmaker is een verhaaltje wat dat doet; het leert kinderen dat hun inspanningen ertoe doen.”

In 40 filmtheaters

Op maandag 22 mei zijn er in 40 filmtheaters door het hele land lokale biodiversiteitshelden aanwezig om extra duiding te geven aan dit onderwerp. Onder wie pioniers in de regeneratieve landbouw, imkers en wetenschappers die een introductie naar de film geven vanuit zijn/haar eigen werkgebied. Ze lopen voorop in hun passie voor de natuur en delen die graag met het publiek. Na afloop zijn de sprekers beschikbaar voor een Q&A, ofwel Question and Answer (vraag en antwoord).

Kaarten voor 21 en 22 mei zijn hier te verkrijgen.

 

Over ‘Onder het Maaiveld’

Terwijl bovengronds landbouwpioniers proberen de grond weer gezond te krijgen, is het pal onder hun voeten een gekrioel van jewelste. Nooit eerder zag je deze wereld onder de onze in zulke fraaie opnames tot leven komen. Onder het Maaiveld toont die ongeziene en daardoor onbekende wereld in alle glorie. Van de ‘reusachtige’ bewoners als mollen en regenwormen, via larven en schimmels tot organismes die alleen met de sterkste microscopen betrapt kunnen worden, als bacteriën en beerdiertjes.

De documentaire geeft een unieke kijk op de aarde en je krijgt daardoor nog meer respect voor de kracht en inventiviteit van moeder natuur. Eén theelepeltje gezonde grond bevat meer levende organismes dan er mensen op aarde zijn. En ze communiceren meer met elkaar dan wij bovengrondse bewoners.

Onder onze voeten bevindt zich een rijk dat zich aan ons zicht onttrekt, maar dat essentieel is voor het leven op aarde. Niet voor niets trok de Verenigde Naties recent aan de alarmbel met het bericht dat 40% van de bodem van onze planeet is gedegradeerd, waardoor toekomstige voedselproductie gevaar loopt.

   

Het verhaal

De film Onder het Maaiveld vertelt het verhaal van een groepje stedelingen die denkt en droomt dat het anders kan. En dat brengt zij op een bescheiden stukje grond in de praktijk. Terwijl zij met hun handen in de aarde wroeten komen ze tot nieuwe inzichten en beseffen ze dat er onder onze voeten misschien nog wel meer tuin is dan daarboven. Sterker nog: zonder dat wemelende leven zou het bovengrondse leven helemaal niet kunnen bestaan.

De film peilt de stand van de bodem op diverse plekken in Nederland. Kent diverse uitstapjes zoals naar Utrechtse bushokjes (die speciale tuindaken kregen in het kader van de vergroting van biodiversiteit). Naar het eerste voedselbos van Nederland, een bijzondere buurttuin bovenop een Amsterdamse snelweg en boeren die vanuit de bodem werken. Een vitale bodem blijkt essentieel voor de verduurzaming van voedselproductie. Ook is een gezonde bodem een belangrijk wapen in de strijd tegen klimaatverandering.

 

EMS FILMS/M&N Media Group

De makers (Ignas van Schaick, Mark Verkerk en Jeffrey de Graaff) van Onder het Maaiveld willen de Nederlandse bodem – en vooral ook het belang van een gezonde bodem – onder de aandacht brengen. De filmmakers hebben bij Onder het Maaiveld samengewerkt met IUCN NL en wetenschappers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Naturalis, Wageningen University & Research (WUR), Micropia in ARTIS en tal van andere deskundigen.

Deze film is verbonden aan het programma Onder het Maaiveld, een driejarig project van IUCN NL, De Vlinderstichting, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen University & Research (WUR). Samen werken zij aan een structurele verandering in de omgang met de bodem, die herstel van het bodemleven mogelijk maakt en het bodemleven op waarde schat. Elk jaar organiseert het de Bodemdierendagen, waarin iedereen mee kan doen, ook als je geen tuin of balkon hebt. Het programma Onder het Maaiveld wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Meer informatie op: LinkedIn showcase pagina en www.onderhetmaaiveldfilm.nl.


Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS

Gerelateerde berichten